Slik deler du inn hagen i soner

Apr 06, 2022Nina Jenssen

Vi har vært på besøk hos Hanne Borge, som har forvandlet en ubrukelig naturtomt til en innbydende oase. Hanne er en av Bolinas eiere og for 20 år siden flyttet hun, mannen Per og deres barn inn i et gammelt hus på Jar. Siden den gang har de pusset opp litt etter litt for å skape drømmehuset, og tomtens potensiale har blitt utnyttet til det fulle. Ved å bygge en stor terrasse og dele hagen inn i ulike soner, har hun skapt et fantastisk uterom som samler familie og venner. Med inspirasjon fra reiser og designere, har Hanne skapt en innbydende, lettstelt og funksjonell hage som inviterer til det gode sommerliv.

Hvordan dele hagen inn i soner?

Soner i hagen fungerer som ulike rom som dekker ulike behov. Men før du bestemmer deg for hvilke soner du ønsker i hagen, er det viktig å kartlegge sol og solforhold. Ønsker du å nyte morgenkaffen i soloppgangen, kan det være smart å legge frokostplassen der solen står opp. Og likeledes er det ekstra hyggelig å kunne se solnedgangen på sommerkveldene fra spiseplassen eller et loungeområde. 

Tenk også på vær og utsikt. Vegger vil gi le og skjerme for både vind og innsyn. Men om du har utsikt, er det viktig å ikke ødelegge denne - men heller legge til rette for å kunne nyte den maksimalt. Har du en uteplass hvor solen varmer godt, er det viktig å huske på soner for skygge.

Når du skal planlegge uteplassen, er det viktig å ta hensyn til behov og bruksområder. Hva ønsker du å bruke hagen til? Ved kartlegging av behov er det enklere å utnytte plassen til det fulle og få maksimalt ut av din hage, terrasse eller platting. Har du mindre hage eller en liten balkong, prioriterer du sonen som er viktigst for deg.

Hanne har en allsidig uteplass som kan nytes året rundt. Fra solstoler og idyllisk oase om sommeren, til bålpanne og vinterhage i de kjølige månedene. På uteplassen samles både familie og venner. Den er innredet for å kunne være sammen, samtidig som man driver med hvert sitt. Sonene er adskilt med mulighet for å slappe av, lage mat eller nyte lange måltider.

En koselig frokostplass

Stå opp med sola og nyt soloppgangen fra frokostplassen. Hanne har valgt praktiske utemøbler i sertifisert teak fra Bruka. Taverna-serien består av stoler som kan stables, og både benk og bord som kan slås sammen. Helt genialt! Møblementet har et stilrent og skandinavisk uttrykk som får en vakker patina over tid. Benkene gir ikke bare en ekstra sitteplass, men er også fin til utstilling av planter og potter.

En forlengelse av stuen

Det idylliske uthuset er selve hjertet på Hannes uteplass. Huset er laget på bakgrunn av Hannes ønsker om en vinterhage, sammen med inspirasjon fra den nederlandske designeren, Piet Hein Eek. Uthuset er nesten verdt like mye som huset, med tanke på de mange brukstimene som familien tilbringer i denne sonen hvert år. Det fungerer til alle sesonger og lar deg nyte den vakre utsikten, uansett årstid. 

Taket er bygget med gjennomsiktige plater som tåler snø om vinteren. Bambus oppunder platene stenger det meste av sol ute, men slipper noen stråler gjennom. Med tak over uteplassen kan tekstiler og interiør bli liggende ute, noe som er både praktisk og tidsbesparende!

En nydelig slyngplante og sjarmerende vinduer med ruter rammer inn sonen. Se etter eldre vinduer på Finn.no eller loppemarked, og skap noe nytt av noe gammelt.

Det som er gøy med uteplassen er at man kan bygge mye selv. Alt fra plantekasser til sittebenker. Sittebenken i uthuset er laget av sengebunner fra Ikea og bein som en snekret selv. Hanne har brukt to sengebunner på 2 meter etter hverandre, og har fått en lang benk som huser hele familien. Overmadrass, pledd og saueskinn sørger for en komfortabel sofa. Sengebunnen har en sjenerøs dybde med sine 60 cm, og gir plass for å at du kan trekke deg godt oppi sofaen med beina.

Sett ditt personlige preg på uthuset ved å innrede med terracotta-potter, hengeplanter og lysslynger som skaper en innbydende atmosfære. Husk at det raskt kan bli godt og varmt i et uthus, så det kan være praktisk å gå for kunstige planter.

Lag mat ute

I nærheten av spiseplassen er det praktisk med et utekjøkken. En liten benk ved siden av grillen er alt som behøves for en hyggelig plass for kokkelering. Hos Hanne finner du en egenlaget benk i betong, sammen med pizzaovnen fra Morsø. Et utekjøkken gjør at du kan lage mat og holde gjestene med selskap samtidig.

Om du anlegger et utekjøkken i enden av hagen, er det ikke sikkert du har tilgang på strøm. Det er likevel ingen sak å holde mat og drikke kaldt! Yeti er den geniale kjøleboksen som kan brukes året rundt. Ta den med på hytta, på sjøen eller bruk den på terrassen som et ekstra kjøleskap.

Nyt ettermiddagssolen

Loungesonen er plassert i nærheten av spiseplassen, men er likevel adskilt som et eget område. Sett møblene i klynger, slik at områdene er tydelig avgrenset. Et loungeområde skal være et hyggelig sted som inviterer til avslapning, gode samtaler og en plass for å nyte ettermiddagssolen. Velg gjerne møbler av lett vekt, som enkelt kan flyttes etter solen - så kan du nyte den litt lenger utover kvelden.

En parasoll er din beste venn når solen er på sitt sterkeste. Hannes uteplass er lun og det blir fort varmt i sommermånedene. Plasser en parasoll i nærheten, så kan du også benytte plassen for avslapping i skyggen.

En plass for avslapping

En daybed trenger ikke koste mye og kan være et morsomt prosjekt for hele familien. Hanne sin daybed er snart 20 år og fungerer like fint enda. Sjarmerende slitt med en grå patina som passer den rett inn sammen med resten av uteplassen, og er med på å skape et helhetlig uttrykk blant sonene. Her kan man slappe av, sole seg, lese bøker og nyte noe godt i glasset.

For å bygge den store sengen, har Hanne tatt utgangspunkt i to madrasser. Bruk terrassebord og bjelker til sengebunn og et solid rammeverk. Hannes daybed måler 160 x 200 cm og passer perfekt til to. Bygg din daybed etter ønsket størrelse og behov. Bruk gjerne hotellputer for god støtte i ryggen og ekstra god komfort.

INNRED DIN HAGE - TA TUREN TIL VÅRE HAGESIDE