home Meny close
Meny

Saftig og langtidshevet bakst
i påsken

En fin ting med påsken, og generelt ferier og langhelger, er at man ofte har litt bedre tid enn vanlig. Man er også flinkere til å kose seg litt ekstra! En favorittsyssel er å bake langtidshevet grovbrød til frokost eller lunsj. Det er sunt og enkelt, krever utrolig lite arbeid, og ikke minst – blir kjempe godt. Vi har derfor samlet en gode oppskrift, som gir deg to typer bakervarer, både til frokost/lunsj og middag!

Et langtidshevet brød lager du kvelden i forkant, deigen skal ikke eltes og tar derfor kun 5 minutter å blande sammen. Du lar det heve over natten, i 12-18 timer, og så trenger det 1,5 til 2 timer etterheving på morgenen. Så til frokost passer det godt for småbarnsforeldre som er tidlig oppe, eller de som er litt trege til å spise frokost. Du har også god bruk for en leirgryte, eller jernkjele, og ovn er selvfølgelig et must!

INGREDIENSER

TIL DEIGEN

500 g Sammalt økologisk grovmalt hvetemel
500 g fint økologisk sammalt spelt
1 ts grovmalt salt
2 ts honning
1 ts tørrgjær
9 dl kaldt vann

TIL GRYTEBRØD

1stk leirgryte med lokk (evt jerngryte med da får du ikke et like saftig resultat)

TIL TIMIANBAGUETTER

Flytende Timian fra Green Foods

Evt. Flytende hvitløk om du ønsker hvitløkssmak i tillegg.


 

Dette gjør du dagen før

Bland alt det tørre godt sammen i en bolle. Bland ut honningen i litt varmt vann, og ha det så sammen med det kalde vannet. Bland alt sammen i bakebollen raskt med en sleiv. Deigen skal være ganske løs men ikke helt flytende. Dekk bollen med plast, sett den et lunt sted og la heve over natten (ca 12 timer).

God morgen!

Gjøres 2 timer før frokost: Nå er det på tide å finne fram deigen og ha mel på benkeplaten. Hell ut deigen og del den i to. Den ene delen legger du tilbake i bollen, mens den andre brettes inn mot midten fire ganger. Ha godt med mel på et bakepapir og legg deigen med skjøten ned. Dekk med et klede og la etterheve i 1,5 – 2 timer.

Brett den andre deigen på samme måte. Del den så på langs med en kniv i tre avlange biter, og strekk baguettene litt ut. Snitt ca 1 cm ned på midten i hver baguette med en kniv, og hell i flytende timian og/eller flytende hvitløk. Løft opp i hver ende og tvist rundt. Legg på et bakepapir og gjenta på de to andre bitene. La heve i 1,5 – 2 t med et klede over.

Stekeprosessen

Sett ovnen på 230°C og ha leirgryten med lokk i ovnen fra den er kald. Når ovnen er varm, ta ut den gloheite gryten og sett på en fjøl. Hell litt mel i bunnen av gryten og vend i brødet. Ha på lokk, og sett alt inn i ovnen i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i ca 10 minutter, da får du den harde skorpen. Hvis du er usikker på om brødet er ferdig, ta det ut og bank på undersiden – høres det hult ut så er det ferdig.

Baguettene steker du på stekebrett i 230°C i 17-20 minutter.

Server og nyt!FÅ STILEN

1

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.