
Det syrlige mot det søte er en uslåelig kombinasjon. I Inas kokebok, Skikkelig gode kaker, finner du 90 kaker basert på 9 uimotståelige smaker. Denne sitronterten er hentet fra boken, og består av helt vanlige ingredienser som du kan kjøpe i dagligvarebutikken.
Ovnstemperatur: 200 °C varmluft
Paiform: ø 28 cm
Dette trenger du til tertedeigen:
- 200 g hvetemel
- 50 g melis
- 100 g kaldt smør, i små terninger
- 1 egg
Dette trenger du til sitronfyllet:
- 2 1/2 dl ferskpresset sitronsaft (6-8 sitroner)
- Finrevet skall av 2 sitroner
- 150 g sukker
- 2 ss maisenna
- 4 egg
- 4 eggeplommer
- 170 g smør i små terninger
Pynt (valgfritt):
- Melis

Slik gjør du:
1) Lag tertedeigen. Ha hvetemel, melis og smør i en foodprosessor og kjør til det ligner smuler. Ha egget oppi og kjør til deigen kommer sammen.
2) Hell deigen over på benkeplaten og samle den sammen. Form til en flat sirkel og pakk inn i bakepapir. Sett kjølig minst en halvtime og opptil et par dager (pakk den også inn i plastfolie).
3) Kjevle tertedeigen til en sirkel som er et par cm større enn formen din. Vend tertedeigen over i formen og fjern bakepapiret forsiktig fra deigen. Press deigen opp langs kanten på formen og skjær av overflødig deig.
4) Prikk bunnen med en gaffel og dekk med bakepapir (jeg liker å krølle sammen papiret først, sli kat det blir mer medgjørlig). Hell over tørkede erter eller ukokt ris, slik at den ikke buler under steking, og sett i varm ovn. Stek i 15 minutter.
5) Løft ut papiret med de tørkede ertene (eller risen) og la tertebunnen steke i 5-10 minutter til, til den har fått en fin farge. La den avkjøles helt i formen.
6) Lag sitronfyllet. Ha sitronsaft, sitronskall, sukker, maisenna og egg i en kjele og visp sammen. Ha smøret oppi i kjelen og sett over middels varme. Rør til smøret har smeltet. Sett opp temperaturen noe og rør kontinuerlig til sitronfyllet har tyknet. Det skal ligne pisket krem og holde på formen.
7) Hell sitronfyllet gjennom en finmasket sil for å fange opp skall og eventuelle eggerester. Hell så fyllet oppi tertebunnen, og jevn det ut slik at det får en fin topp. Sett i varm ovn og stek i 5 minutter. La terten avkjøles helt.
8) Dryss melis over kaken når den er helt avkjølt. Ønsker du å lage mønster slik jeg har gjort, klipper du til remser av bakepapir. Legg de over kaken i et mønster og dryss melis over det hele. Løft strimlene forsiktig opp - voilà!
Denne oppskriften er hentet fra @matpaabordet.
Ina-Janine Johnson har en av Norges mest populær matblogger, og hennes Instagram er fylt med fantastiske retter, deilige kaker og smaksrike salater.
Vi er så heldig at Ina er vår nabo i lokalene på Stabekk, så vi får ofte gleden av å smake på hennes matkreasjoner. Ina har skrevet en rekke kokebøker, og ikke overraskende har alle blitt bestselgere!
Følg Ina (@matpaabordet) på Instagram for flere fantastiske retter.