Bolinas belysningsguide

Lyskvalitet er mye viktigere nå enn før. Et rom trenger gjerne dobbelt så mye lys som man tror. Belysning er en viktig del av interiøret og et supplement til rommet. Med riktig og nok lys skaper du et dynamisk rom hvor møbler og kunst kommer bedre frem, samtidig som du skaper en behagelig og innbydende atmosfære. Å lyssette et hjem kan oppleves som vanskelig. Vi har derfor samlet våre beste tips slik at du velger riktig belysning til ditt hjem.

Ulike typer lamper

Se vårt store utvalg av lamper til ditt hjem
Bordlamper

Bordlamper

Bordlampen fungerer som et dekorelement og passer inn i alle hjemmets rom. Den kan brukes som en funksjonell leselampe ved arbeidsbordet, eller som en del av interiøret i en hylle.
Taklamper

Taklamper

En pendel kan variere i både bruksområde og blikkfang, med store variasjoner i utseende og lyseffekt. Bruk gjerne en taklampe med skjerm hvis du ønsker at lyset går ut i hele rommet, men pass på at du ikke blir blendet.
Gulvlamper

Gulvlamper

Se på glvlampen som et eget møbel i rommet når du innreder. Velg en variant som gir lys til hele rommet - veldig fint i stuen om du ikke har annen takbelysning. For en bedre romopplevelse vil det være gunstig med lys i hjørnene, for å gi en følelse av et firkantet og ikke ovalt rom.
Vegglamper

Vegglamper

Vegglampen skaper lys og atmosfære, og gjør at rommet virker større. En vegglampe kan passe i en trapp, over kjøkkenbenken, på hver side av sengen eller i en gang. Tenk over hvordan lampen lyser: enten utover i rommet, opp i taket eller ned som en spot.

Oppladbare lamper

Portable lamper er noe av det mest geniale! Lad opp og plasser rundt der du måtte ønske. Lampene kan tas med rundt i huset, på uteplassen eller på hytta. Plasser en lampe der du ønsker litt ekstra belysning. Vi synes det er koselig å bruke disse lampene ute om kvelden etter mørkets frembrudd, for en lun og hyggelig stemning.

Har du funnet drømmelampen, men mangler strømuttak, er de portable lampene ekstra fine. Mange av våre merkevarer har laget mindre utgaver av sine bestselgere, med oppladbart batteri.

Behovsanalyse

Bruksområder og behov

Hvert rom i hjemmet lyssettes på ulike måter etter behov - noen for atmosfære og stemning, andre for funksjonalitet og konsentrasjon. Bruksområde og behov er avgjørende for hvilken type belysning du trenger. Mange velger lamper etter utseende, ikke etter hva slags evne lampen har til å fylle den oppgaven de skal. Når du skal lyssette hjemmet ditt, bør du derfor starte med en behovsanalyse. Kartlegg hva du bruker de ulike rommene til og hvor i rommene du oppholder deg for å finne ut hvilke områder som skal forsterkes med lys.

Flere lyskilder

For at lyssettingen skal bli komplett, trenger du flere lyskilder og en jevn belysning i rommet. Har du en taklampe med sterkt lys midt i rommet, vil den skape soner med skygger. Flere lamper vil spre lyset og gi den jevne belysningen i rommet. Et kjennetegn på god belysning, er at du ikke tenker over at det er der. Når noe ikke fungerer, at lyset blender deg eller at det blir for mørkt, merket du at belysningen ikke fungerer optimalt. Vi må anstrenge oss for å kunne se detaljer, noe som medfører hodepine, trøtthet og mangel på konsentrasjon. 

Forsterke og avlede

Lys kan brukes til å forsterke og betone ulike deler av et rom. På samme måte fungerer også belysning til å skjule eller avlede. Ikke bare hjelper lys oss å se bedre, men det er et viktig verktøy for å aksentuere og fremheve elementer du liker i hjemmet ditt. Lyssett interiør, bilder og dekor som du er ekstra glad i.

Nok og riktig lys

Regel nr. 1 er nok lys og det anbefales at hvert rom har minst 5-7 lyspunkter, avhengig av størrelse på rommet. I tillegg er det anbefalt å velge ulike lamper til ulike formål. Lampene skal oppfylle behov og funksjonen er dermed viktig å tenke på i behovsanalysen. Vi skiller gjerne mellom flere typer belysning:

Generell belysning: Allmennbelysning er det første trinnet når du planlegger lyssettingen av et rom. Dette er lyskilder som lyser opp hele rommet og legger grunnlag for annen type belysning. Her brukes som oftest taklamper og downlights, men også gjerne i kombinasjon med vegglamper.

Funksjonsbelysning: Det er viktig å se godt når man leser, jobber eller lager mat. Arbeidslys er viktig for å utføre en bestemt oppgave og opprettholde konsentrasjonen. Bordlamper, vegglamper og pendellamper brukes ofte for funksjonsbelysning.

Stemningsbelysning: Belysning er også viktig for atmosfæren i hjemmet og fungerer som en del av interiøret. Lyset skal gi stemning og personlighet til rommet. Dimbare lamper er perfekt for å gi et beroligende lys som gjør rommet til et hyggelig sted å være.

Bruksområder og behov
Flere lyskilder
Forsterke og avlede
Nok og riktig lys

Inspirasjon

Lær mer om våre merker og finn inspirasjon til belysning i ditt hjem
Lampedesign fra Santa&Cole

Lampedesign fra Santa&Cole

Santa & Cole er et lite selskap, med et bredt utvalg av belysning. Gjennom industrielt håndverk, fokuserer de på å tilpasse ulike elementer til alles bruk. Gjenstandene svarer på et behov eller spørsmål, og skal identifiseres med den beste bruksopplevelsen.
Oppladbare lamper

Oppladbare lamper

Geniale produkter - det liker vi! Og portable lamper, som enkelt kan lades opp og flyttes rundt er absolutt høstens store trend. Vi er helt hekta og har funnet mange varianter hos våre leverandører som vi tror du vil like.
Audo Copenhagen

Audo Copenhagen

Audo har alltid vært fascinert av måten personer og rom kan forenes gjennom flott design. Det danske merket lager møbler, belysning og interiør formet av målrettede detaljer, høykvalitets materialer og menneskelige behov. Designet er moderne, minimalistisk og funksjonelt.