Lampedesign fra Santa Cole

Sep 15, 2021Nina Jenssen

Santa & Cole er et lite selskap, med et bredt utvalg av belysning. Gjennom industrielt håndverk, fokuserer de på å tilpasse ulike elementer til alles bruk. Gjenstandene svarer på et behov eller spørsmål, og skal identifiseres med den beste bruksopplevelsen.

Bedriften har sine røtter i Belloch i Barcelona og ble grunnlagt i 1985 av Nina Masó, Javier Nieto Santa og Gabriel Ordeig Cole. Opprinnelig designet Santa & Cole lamper for noen av Barcelonas mest berømte barer, før de etterhvert gikk over til å lage belysning til hjemmet. Santa & Cole fremmet bruk av naturlige materialer som tre, papp eller bånd.

Designobjekter av høy kvalitet
Santa & Cole utvikler, ivaretar og sprer kunnskap gjennom designobjekter av høy kvalitet. Fokuset deres er å bevare historien, samtidig som man retter seg mot fremtiden. Videre er de bevisste på detaljer. Deres industrielle produksjon foregår i et nettverk av leverandører som hovedsakelig befinner seg i Spania. Enkelt produkter produseres også i andre land som Japan, hvor eksempelvis washi-papiret til Tekiò-lampen er laget.

"Our focus is not the present market, but the future one; not Barcelona, but the world; not fashion, but history."
- Santa & Cole

Behov for belysning
På 90-tallet ble noen av de største lampene til, da behovet for belysning på offentlige steder oppstod som følge av at OL skulle arrangeres i Barcelona. Et eksempel på dette er den store Estadio-lampen, som vi har utstilt i klesavdelingen på Bolina.

Gjennom LED-belysning søker Santa & Cole etter lys som forbedrer skjønnheten til gjenstander, skygger og mennesker. Cirio- og Tekiò-serien er eksempler på dette som skaper stemninger og tjener til å forbedre levedyktigheten hjemme.

Industrielt håndverk
Tidligere foredler håndverkeren sin teknikk med omhu og perfeksjonerte sine kunster gjennom utforming av nye produkter. Fabrikker har etterhvert erstattet mye av den tradisjonelle produksjonen. Santa & Cole bruker i dag den stolte håndverksteknikken til å legge siste hånd på verket, noe som gjør hver gjenstand unik. Det industrielle håndverket bruker grunnleggende elementer som skaper den beste brukeropplevelsen.

Santa & Cole kombinerer svært tekniske ferdigheter, med et varmt menneskelig preg. Lokale håndverkere fra området i nærheten av Belloch, lager hver gjenstand med den største forsiktighet. Eksempler på industrielt håndverk inkluderer porselenet til Cirio-lampen og strukturen fra kirsebærtreet som er brukt i Cesta-lampen.

SE ALT FRA SANTA & COLE HER