Den store borddekkingsguiden

Jul 31, 2023Nina Jenssen

Vi elsker å fylle hjemmet med gjester til feiring av større begivenheter og mindre formelle middager. En av våre store lidenskaper er å sette sammen originale oppdekninger. Vi serverer våre beste tips for en gjennomført og helhetlig borddekking, slik at du kan gjenskape den samme stilen hjemme eller finne inspirasjon til ditt unike bord.

Forberedelser er nøkkelen til suksess for store formelle selskaper. Planlegger du på forhånd, har du større mulighet til å nyte selve kvelden, festen eller måltidet. Dekk gjerne bordet dagen i forveien, så er det klart til gjestene kommer.

Anledning

Har du invitert til sommerfest med vennegjengen eller konfirmasjon med familien? Typen selskap du arrangerer legger grunnlaget for hvor formell eller uformell oppdekningen skal være. Å dekke et bord trenger ikke være komplisert og det er kun fantasien som setter grenser for kreativiteten. Det finnes grunnleggende borddekkingstips som forteller hvordan du dekker bordet riktig - men i Bolinas verden finnes det hverken rett eller galt. 

“Alt må ikke være likt. Jeg elsker å blande materialer, mønster og strukturer.
Dette skaper den unike og innbydende følelsen. Det gir noe helt eget!”

- Hanne Borge (Bolinas eier)

Borddekking er gøy og vi elsker å mikse stiler, uttrykk og temaer for et personlig, unikt og innbydende bord. Skap interessante kontraster i møte mellom materialer. Blant gjerne nytt og moderne, med gammelt og unikt. Det viktigste av alt er å gjøre det på din måte, akkurat slik du vil ha det. 

Ta hensyn til hvor mange det skal dekkes til rundt bordet. Om man skal sitte lenge, sørg for at gjestene har god nok plass. Skal du dekke bord ute må du også huske å ta hensyn til vær og vind.

Skal maten serveres på fat på bordet må det være plass til dette. Om gjestene selv skal hente mat fra et koldtbord, er det utrolig fint om dette får en setting som kompletterer spisebordet. Lag koldtbordet til et blikkfang med fat som bugner av de deiligste retter.

Les også: Slik dekker du bordet til konfirmasjonsfeiringen 

Tema og fargepalett

Anledningen for sammenkomsten indikerer gjerne tema eller fargepalett for borddekkingen. Velg et tema eller en fargepalett som passer til anledningen, sesongen eller som for eksempel gjenspeiler hedersgjestens favorittfarger. La bordet vise det spesielle ved anledningen eller personen som skal feires. 

Fargepaletten kan bestå av samme farge i ulike toner og nyanser, eller flere farger som harmonerer godt med hverandre. Ønsker du en mer leken stemning, kan du velge flere farger og gi hver kuvert sin egen identitet. Utforsk ulike mønstre og spennende teksturer i valg av tekstiler, porselen, keramikk og glass som utfyller hverandre. Vær tro mot paletten du har valgt og legg til uventede detaljer etterhvert.

Tekstiler

Når det gjelder tekstiler er mulighetene mange. En duk på bordet er et must for å skape en god base. Velg om du vil supplere med løpere som legges langs med bordet, eller på tvers som en bordbrikke for gjestene som sitter ovenfor hverandre. Enkle bordbrikker som tydelig avgrenser hver kuvert kan også benyttes.

Med en nøytral duk har du et fantastisk utgangspunkt for å dekke bordet på mange forskjellige måter. En hvit duk er som et blankt lerret, og passer til klassisk borddekking. For å unngå at det blir flatt og lite spennende, kan du bruke tekstiler med ulike teksturer for økt dynamikk til bordet. For en lys og luftig borddekking kan du velge en duk i en lys farge. Dype og mørke fargetoner gir en luksuriøs og elegant look som passer utrolig godt utover høsten og til høytidene rundt jul.

Lin er synonymt med Bolinas borddekking, og er et fantastisk materiale som gir det lille ekstra til bordet. Lin passer utrolig godt til å legge lag på lag, og gir en følelse av eksklusivitet med sine ulike teksturer. Skal du investere i en duk, anbefaler vi en god linduk i en tidløs og klassisk farge, som passer til de aller fleste anledninger. Sjekk ut Himla, Society og Linge Particulier for de beste dukene.

Bolina-tips: Velg en duk som er ca. 60-90 cm lenger enn bordet du skal bruke den på. Da får du en duk som henger pent over enden av bordet.

Har du to ulike duker, har du mulighet for å dekke bord med to uttrykk. Samme servise i oppdekningen, men med duk og servietter i forskjellige farger.

Linservietter gir et luksuriøst uttrykk og er et mer bærekraftig valg enn engangsservietter. Velg farge eller mønster som skaper kontrast til resten av bordet. Tenk kreativt ved plassering av servietten på bordet. Legg den på toppen av serviset eller ved siden av kuverten. Bruk den til å holde bestikket på plass, eller brett den som dekor.

Bolina-tips: Knyt servietten på Bolina-måten for et lekent og mykt uttrykk. Superenkelt!

Servise, glass og bestikk

Når basen for bordet er satt, er det tid for servise, glass og bestikk. Ved større selskaper er det sjeldent man har nok servise slik at du kan dekke på med det samme til alle gjestene, men det gjør ingenting. Det er gøy å mikse nye, moderne glass med gamle, arvede krystallglass. Lån tallerkener fra naboen. Bland ditt vanlige bestikk med besteforeldres gamle sølvtøy. 

Kontraster i stofflighet, keramikk og porselen vil skape bordet. Ikke vær redd for å kombinere det du tenker ikke passer sammen, det er her unikheten kommer inn. Komplementaritet er viktig for å skape bordets helhet. Vi heier på det perfekte uperfekte. Våg å tenke annerledes og presenter det uventede.

Kunsten med borddekking er å la måltidet skinne. Velger du en duk med mye mønster, krever det et enkelt servise for balanse i oppdekkingen. Har du valgt en ensfarget duk, kan du velge et servise med en taktil overflate, mer mønster eller en kontrastfarge. Ikke hver redd for å bruke samme servise til hverdags og fest - resten av bordet kan pyntes opp eller ned til anledningen.

Sørg for at kuverten inneholder det gjesten trenger i løpet av bordsettingen. Skal du ha flere retter, kan du stable flere servisedeler oppå hverandre. En større tallerken kan brukes i bunn som en dekketallerken på hver kuvert. Bygg i høyden også ved bruk av fat til servering. Eksempelvis kan du løfte frem kaker på kakefat.

Bruk enkle og klassiske glass, sammen med glass i farger og strukturerte overflater. Jo mer ulikt, desto bedre synes vi!

Les også: Slik dekker du vårbordet

I følge tradisjonsrik etikette skal bestikket legges i rekkefølgen det skal brukes, fra ytterst til innerst. Dette kan du gjerne etterfølge for de mest formelle selskapene. Vi liker å bryte litt ut fra det tradisjonelle, og dekker gjerne på med bestikket samlet på serviset, alt på en side eller brettet inni en serviett.

Pynt og dekor

Kompletter oppdekningen med bordpynt. Tenk ulike høyder hele veien, som er med på å skape dynamikk. Vær likevel konsekvent ved plassering av de høyeste elementene, så de ikke sperrer for hverken øyekontakt eller den gode samtalen mellom gjestene til bords.

Lag stilleben av vaser, telysholdere og lysestaker. Skap en balansert visuell effekt hvor ingen gjenstander råder over den andre. Inkluder spennende objekter og dekk på med noe uventet som skaper interesse. Legg til personlighet, og bruk kreativitet og humor når du skal pynte bordet. Tør å være vågal og ikke så tradisjonell.

Blomstene må ikke alltid være friske og ekte, kunstige blomster eller blomster i papir fungerer også utmerket og er utrolig dekorativt. Blomster er like fine alene eller kombinert i en bukett med flere blomster sammen. Bruk gjerne også kvister fra hagen, som settes i vaser eller legges langs midten av bordet. Vi liker å bruke blomster som hører sesongen til. Plukk markblomster fra egen hage om våren, eller strå og lyng om høsten.

Blomstene trenger ikke nødvendigvis vaser. Vi planter like gjerne i skåler og eggeskall for et unikt preg som tilfører magi til bordet. Syltetøyglass og arvede kopper kan gjerne brukes som alternative vaser. 

Bolina-tips: Bruk personlige elementer som pynt i borddekkingen som har betydning for anledningen. Kopper fra jubilantens dåp kan fungere som vaser og gjenstander en har laget i barndommen kan pynte opp sammen med blomster og annen dekor.

Hent elementer fra stedet du er, eller som passer til anledningen og sesongen man er inne i. Bruk skatter fra havet som skjell og steiner til sommerfesten, eller kongler, kanelstenger og grankvister til julebordet.

Les også: Slik dekker du nyttårsbordet

Til større begivenheter kan du lage skikkelig feststemning med smellbonbons som inneholder små overraskelser. Passer på hver kuvert, eller som små innslag blant pynten på bordet.

Lys setter stemningen. Gå for klassiske kronelys og kubbelys, eller varier med oljelamper og lyslenker. Husk å aldri gå fra tente lys!

Lag individuelle bordkort som gjør at gjestene føler seg ekstra velkomne. Plasser gjestene klokt for å få i gang interessante samtaler mellom bekjente og på tvers av generasjoner. Bordkort kan lages på flere kreative måter. Bruk klassiske navnelapper, skriv på elementer fra naturen eller bruk vårt tips med bilder.

Bolina-tips: Lag ekstra fine bordkort av familie og venner. Om du eksempelvis feirer konfirmasjon, kan du be gjestene om å sende sitt eget konfirmasjonsbilde i forkant av konfirmasjonen. Fremkall eller print ut bildene i en passende størrelse, og legg på hver tallerken eller fest i en bordkortholder.

FINN ALT DU TRENGER TIL BORDDEKKINGEN HER