Etisk og bærekraftig med Aiayu

Nov 02, 2021Nina Jenssen

Aiayu redefinerer luksus med en uformell tilnærming til eleganse og komfort. Med sin kjærlighet for utsøkte naturmaterialer og skandinavisk enkelhet, skaper de fantastiske og etiske plagg og tekstiler som varer år etter år.

Laget med kjærlighet - ment for å bli elsket

 
Det som er helt unikt med Aiayu er forretningsvisjonen deres. De ønsker å vise at det er mulig å drive 100% etisk ved bruk av lokalsamfunnet i alle ledd, både i design og produksjon. Produktene blir laget med respekt for kvinnene og mennene som har produsert dem, gir stolthet til håndverket og opprinnelsen, i tillegg til å understreke en bærekraftig produksjon.

Aiayu ble grunnlagt i Danmark i 2005 av Maria Høgh Heilmann. Som designer har Maria alltid etterstrebet å lage det beste produktet med omsorg for mennesker og planeten. Dette var grunnlaget for "The Aiayu way" som innebærer å kjøpe de beste materialene der de finnes naturlig, og styrke små samfunn og opprettholde kulturer ved å bruke lokale håndverkere.

  • Aiayu produserer alltid ansvarlig med respekt for miljø og mennesker

  • Aiayu sine produkter har et enkelt, funksjonelt og tidløst design

  • Aiayu bruker kun den høyeste kvaliteten på naturlige materialer

  • Aiayu sine produkter er nøye laget av dyktige håndverkere ved bruk av tradisjonelle ferdigheter og kulturer som ilegger en menneskelig forbindelse

Danske Aiayu lager sine kolleksjoner i lamaull med produksjon i Bolivia, økologisk bomull i India og yak- og kashmir-produkter i Nepal. De tar vare på lokale håndarbeidstradisjoner på hvert enkelt sted, ved å bruke kompetansen til lokalbefolkningene. Aiayu har et sterkt ønske om å holde disse gamle tradisjonene levende. De har vunnet "Ethical brand of the year" to ganger, og fabrikken i Bolivia ble i 2015 Wrap-sertifisert som første fabrikk i landet.

Aiayu betyr sjel, som også er en av kjerneverdiene til merket.

Wear
Aiayu sine klær er både luksuriøse og komfortable, og laget av naturlige materialer med en eksepsjonell kvalitet. Med vekt på bærekraft, tror Aiayu på færre, men bedre plagg i garderoben.


Domus
Aiayu sin interiørkolleksjon handler om komfort og ritualer i hjemmet, og består av et unikt utvalg av deres interiørvarer. Domus betyr hjem på latin. Interiøret består av bærekraftige gjenstander som er designet for stemningene og øyeblikkene som gjør et hjem.


Etisk og bærekraftig
Helt siden Aiayu begynte å produsere i Bolivia for over ti år siden, har det vært et dypt ønske om å forbedre og optimalisere arbeidsforholdene og anlegget på fabrikken. Med økonomisk støtte fra DANIDA er de stolte over å kunne si at de har lykkes på mange fronter. Fra å ha moderne strikkemaskiner, til arbeidsstasjoner oppgradert med riktig belysning, varmeovner og ergonomiske stoler og bord. Alle arbeidstakere har tatt førstehjelpskurs og har offentlige godkjente kontrakter, sikre arbeidsforhold og regulert lønn. Selv kantinene og sanitæranleggene er oppdatert for å møte europeiske standarder.

Aiayu er opptatt av zero waste, da det er mye overforbruk av materialer og overproduksjon av avfall fra tekstilindustrien verden over. De har derfor en egen zero waste-kolleksjon, som er laget nettopp av stoff og materialer som blir til overs etter de planlagte produktene er ferdige. Dette for å resirkulere og gjenbruke tekstilene, og dermed føre til null avfall. Kolleksjonen består av alt fra små vesker og tote bags, quiltede tepper og pledd.

Aiayu i Bolivia
Aiayu sin reise startet i Bolivia og landet har derfor en ekstra spesiell betydning. Her var det ikke bare mulighet for å skape vakre produkter av høykvalitets lamaull - det var også mulighet for å skape arbeidsplasser i lokalsamfunnet.

I Bolivia jobber Aiayu med førsteklasses ull fra kvalitetslama, som også er kjent som cashllama. Dette er regnet som en av verdens mest holdbare ullkvaliteter. Den er mykere, varmere og mer holdbar enn sammenlignbare fibre.

Aiayu ønsker å bevare den eldgamle tradisjonen og kunnskapen om strikking i Bolivia. Alle produkter blir derfor strikket på tradisjonelt vis for hånd. Hvert individuelle kunstverk blir signert med initialer til den bolivianske kvinnen som har strikket produktet. Strikking er en gammel, boliviansk tradisjon, og hvert av disse plaggene kan ta alt fra dager til uker å gjøre ferdig, samt kvalitetssikre.

Aiayu sin fabrikk i Bolivia er landets første WRAP-sertifiserte fabrikk. Fabrikken er unik fordi alle prosesser i hele forsyningskjeden håndteres internt: alt fra sourcing, raffinering, spinning, farging og strikking. Å produsere på denne måten sikrer gjennomsiktighet og kvalitet i alle ledd, i tillegg til at det sparer miljøet ved å redusere lokal transport. Fabrikken har også et vannanlegg som sørger for at alt av vannet blir resirkulert og 70% blir gjenbrukt.

Aiayu i Nepal
I Nepal jobber Aiayu med yak-ull og kashmir som skaper jobbmuligheter og stryker kulturell stolthet. Produktene blir vevd på tradisjonelle vevstoler som holder liv i tradisjonelle metoder og ivaretar ferdigheter og kunnskap. Hvert år drar Nepalesere ut av landet for å søke arbeid. Aiayu sine små verksteder skaper sysselsetning for landets befolkning, og støtter håndverkerne gjennom rettferdig handel og sosialt ansvarlig produksjonspraksis.

Yak-ull er den mykeste og fineste av Aiayu sine fibervalg. Den vakre, brune fargen på ullen beholdes. Ullen spinnes og veves for hånd i Nepal.

Kashmir blir hentet fra geiter som beiter på høylandet i indre Mongolia. Kashmir kan være vanskelig å jobbe med på en bærekraftig måte, men sammen med det lille verkstedet i Nepal klarer Aiayu å hente kashmir på en ansvarlig måte. Disse naturlige materialene skaper strikk som er både myk og luksuriøs.

Aiayu i India
Aiayus bomull har sin opprinnelse i India, som er kjent for bomull av høy kvalitet. Aiayu jobber med superkompakt, GOTS-sertifisert, organisk, indisk bomull. Dette innebærer at prosessen fra frø til ferdig produkt er både etisk og bærekraftig.

I India støtter Aiayu lokale bønder som bygger en etisk forsyningskjede for den økologiske bomullen. Målet er å forbedre levebrødet til bøndene ved å gjøre oppdrett mer lønnsomt og mer bærekraftig. Alle bomullsfabrikkene bruker solenergi som energikilde.

SE MER FRA AIAYU HER
SE MER FRA AIAYU DOMUS HER