Karakteristisk keramikk fra Jossolini

Jun 18, 2023Nina Jenssen

Jossolini er grunnlagt og drevet av norske Johanne Birkeland, en keramiker med stor kjærlighet for leire og dens karakteristiske uttrykk. Denne lidenskapen gjenspeiles i Jossolinis fantastiske arbeider, hvor alt er designet, laget og brent på hennes verksted på Hvasser og på Kroloftet i Oslo.

Johanne designer og lager alle produkter på verkstedet hennes ved hjelp av eldgamle og tradisjonelle håndverksferdigheter som å kaste, klemme og spole. Alle hennes produkter er hånddreid eller håndbygd. Keramikk er et ekstremt langsomt håndverk, og derfor er produksjonen veldig liten.

Johanne henter sin inspirasjon fra leiren som materiale og fascinasjonen for kjennetegnene og kvalitetene til de forskjellige typene driver hennes arbeid. Hun eksperimenterer med de ulike typene og ser hva de tåler. Johanne forteller oss om måten hun går frem for å lage en ny skulptur, vase eller lampe:

– Jeg bygger helt til leiren kollapser, for å se hva den tåler. Det gjelder å ha en viss kontroll, men ikke for mye. Balansen der synes jeg er veldig spennende!

Det er hovedsakelig leirens kollaps som bestemmer formen på Johannes produkter. Dette gir organiske og litt antropomorfe eller kroppslige former. For å skape liv, dekoreres keramikken med farge og mønster:

– Jeg bruker farger som jeg syns understreker og gir liv til formene. Jeg er også en veldig stor fan av prikker. Jeg synes prikker har en regelmessighet som står i kontrast til det uregelmessige og organiske ved formene.

SHOP JOSSOLINI HER