Ripsterte med bær

En terte med sesongens bær passer perfekt til sensommeren og høsten som er i anmarsj. Vi har laget en variant med rips, håndplukket fra hagen til Bolina-Cathrine. Terten er enkel å lage, og består av en klassisk mørdeigsbunn fylt med frangipane - en deilig, italiensk mandelkrem. Kaken smaker fantastisk både når den er nystekt, og dagen etter den er bakt.

Dette trenger du

Til mørdeigen
- 240 g hvetemel
- 50 g melis
- 1 klype salt
- 120 g smør, kaldt
- 1 egg, pisket sammen
- Litt kaldt vann


Til frangipane
- 100 g smør, romtemperert
- 100 g sukker
- 2 egg
- 100 g mandelmel


Til topping
- Rips, eller andre bær du ønsker

Slik gjør du

1. Kjør hvetemel, melis, salt og smør i en foodprosessor til det er en jevn deig. Visp inn et sammenvispet egg og eventuelt litt kaldt vann om nødvendig. 


2. Kjevle ut deigen og avkjøl i 30 minutter.


3. Smør en paiform med diameter på 24 cm, og legg paideigen i formen. Skjær av deig som går utenfor kanten på formen, slik at det blir en fin avslutning på kaken. 


4. Prikk hull i paibunnen med en gaffel og legg et stykke bakepapir over for å dekke bunnen. 


5. Bak paideigen i forvarmet ovn på 175 grader varmluft i ca. 15 minutter.


6. Lag frangipanekremen ved å piske smør og sukker luftig, og pisk deretter inn ett og ett egg om gangen. Vend inn mandelmelet. 


7. Fordel frangipanekremen på mørdeigsbunnen, dryss over rips og stek videre på 175 grader varmluft i 30 minutter - eller til frangipanen er gyllen.


8. Server gjerne med vaniljeis, pisket krem eller creme fraiche.

Oppskriften er hentet fra Valdemarsro.