The Spanish Collection

May 01, 2022Nina Jenssen

The Spanish Chair ble designet av Børge Mogensen i 1958 og har siden den gang blitt produsert av Fredericia. Det kompromissløse håndverket og materialvalget har gjort stolen til et ettertraktet designikon. 

Børge Mogensen (1914-1972) er en av de mest innflytelsesrike designerne som vi kjenner i dansk design. Han var Fredericias grunnleggende designer fra 1955 til hans tidlige død i 1972. I sin søken etter å skape tidløse gjenstander som ville vare i generasjoner, fant Mogensen inspirasjon over hele verden. Mogensen var en pioner som bidro til at danskene etablerte en kultur for møbledesign. Hans livslange ambisjon var å skape holdbare, funksjonelle og nyttige møbler som ville berike folks hverdag. 

Det er noe ironisk at The Spanish Chair har blitt synonymt med dansk design. Men opprinnelsen til navnet og dens særegne estetikk gjør imidlertidig stolen verdig sitt rykte. Børge Mogensen hentet inspirasjon fra tradisjonelle stoler fra andre kulturer og land. I Spania lagde de møbler med bruk av solid skinn, og dermed var navnet på et av Mogensens mest berømte design.

Mogensens design kjennetegnes av visuell ro, enkle linjer, sterk konstruksjon og naturlige materaielr som gir en ekstra dimensjon av skjønnhet. Han jobbet primært med raffinerte, men likevel rustikke naturmaterialer, som solid eik, skinn og messingfester. The Spanish Collection er et godt eksempel på dette. Kolleksjonen består av The Spanish Dining Chair, The Hunting Chair og den velkjente The Spanish Chair.

I år lanseres den ikoniske stolen i ny drakt med stilrent sort skinn og understell i eksklusiv, oljet, amerikansk valnøtt. Funksjonsdrevet design, nøysomt håndverk, naturlige materialer og vakre, gjennomtenkte detaljer, gjør stolen til en moderne designklassiker som er like aktuell i dag, som da den først ble desginet i 1958. 

Materialene brukt i loungestolen er av den høyeste kvalitet og utførelse; fra kvartsaget, massiv eik eller valnøtt, til vegetabilsk farget skinn og messingspenner, som sammen gir stolen et enkelt og sterkt uttrykk. Med tiden vil skinnet strekke seg og man kan ta i bruk messingspennene under for å stramme skinnet tilbake til sin opprinnelige form. Stolen vil etterhvert utvikle en vakker patina som gir karakter, og som bare gjør den finere med tiden. De slitesterke og bærekraftige materialene gjør at stolen har svært lang levetid og kan gå i arv. 

KJØP THE SPANISH COLLECTION HER