Bærekraftige sko fra Veja

Aug 22, 2023Nina Jenssen

Veja er et skomerke som siden 2005 har laget sko på en annerledes måte. Dette er sneakers som tar bærekraft i alle ledd på største alvor. Men den transparente merkevarepolitikken er Veja et foregangseksempel på at det går an å produsere fantastiske varer til en fornuftig pris hvor sosiale-, samfunnsmessige- og miljøvennlige hensyn blir ivaretatt i alle ledd av produksjonen: fra råvare til ferdig produkt og distribusjon.

Upcycling
Upcycling er en prosess som går ut på å gi resirkuleringsmateriell høyere kvalitet og å gjøre om produkter som har falt ut av bruk til mer nyttige produkter. Vejas resirkulerte materialer gir husholdningsavfall en ny levetid. Dette gjelder produkter og materiell som plastflasker, bomull resirkulert fra stiklinger i tekstilindustrien og resirkulert polyester. Skoene er gjort så bærekraftig som mulig, uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

 

Åpenhet og innsikt i produksjonen
Joggeskoene har alltid blitt laget i Sør-Brasil. Veja er brasiliansk for «å se». Hensikten med navnet er åpenhet rundt skomerkets produksjon. Veja jobber alltid for å gjøre forbedringer og presse leverandører til stadig mer åpenhet. De krever at produksjonsprosessen blir sjekket og utfører årlig kjemiske tester for å sikre at farlige kjemikalier er eliminert fra produksjonsprosessen.

Veja konsentrerer seg om rettferdig handel og organiske råvarer som sikrer rettferdighet for alle parter som er involvert i produksjonskjeden. Alle joggesko blir håndtert av mennesker som i utgangspunktet er ekskludert fra arbeidsmarkedet. Arbeidsoppgavene deres innebærer å håndtere logistikken rundt sending av sko, samt organisering av lager. Arbeidstakerne blir tilbudt en passende betalt jobb, støtteordninger og hjelp til å utvikle en karriereplan.

Organisk bomull blir kjøpt et år før det blir materiale til en joggesko. Familier som produserer bomull som Veja bruker, vet dermed hvor mye de vil tjene før de planter et enkelt frø. Prisen sikrer at produsentene kan leve anstendig og reinvestere på gården sin. Veja har noen kriterier som må oppfylles som en garanti for gode arbeidsforhold:

  • Nærhet og kvalitet på boliger
  • Frihet til å forsvare sine rettigheter
  • Levestandard og kjøpekraft
  • Fordeler og ytringsfrihet som arbeidstaker

KJØP SKO FRA VEJA HER