Den store belysningsguiden

Aug 29, 2023Nina Jenssen

Lyskvalitet er mye viktigere nå enn før. Et rom trenger gjerne dobbelt så mye lys som man tror. Belysning er en viktig del av interiøret og et supplement til rommet. Med riktig og nok lys skaper du et dynamisk rom hvor møbler og kunst kommer bedre frem, samtidig som du skaper en behagelig og innbydende atmosfære. Å lyssette et hjem kan oppleves som vanskelig. Vi har derfor samlet våre beste tips slik at du velger riktig belysning til ditt hjem.

Behovsanalyse

Bruksområder og behov
Hvert rom i hjemmet lyssettes på ulike måter etter behov - noen for atmosfære og stemning, andre for funksjonalitet og konsentrasjon. Bruksområde og behov er avgjørende for hvilken type belysning du trenger. Mange velger lamper etter utseende, ikke etter hva slags evne lampen har til å fylle den oppgaven de skal. Når du skal lyssette hjemmet ditt, bør du derfor starte med en behovsanalyse. Kartlegg hva du bruker de ulike rommene til og hvor i rommene du oppholder deg for å finne ut hvilke områder som skal forsterkes med lys.

Flere lyskilder
For at lyssettingen skal bli komplett, trenger du flere lyskilder og en jevn belysning i rommet. Har du en taklampe med sterkt lys midt i rommet, vil den skape soner med skygger. Flere lamper vil spre lyset og gi den jevne belysningen i rommet. Et kjennetegn på god belysning, er at du ikke tenker over at det er der. Når noe ikke fungerer, at lyset blender deg eller at det blir for mørkt, merket du at belysningen ikke fungerer optimalt. Vi må anstrenge oss for å kunne se detaljer, noe som medfører hodepine, trøtthet og mangel på konsentrasjon. 

Forsterke og avlede
Lys kan brukes til å forsterke og betone ulike deler av et rom. På samme måte fungerer også belysning til å skjule eller avlede. Ikke bare hjelper lys oss å se bedre, men det er et viktig verktøy for å aksentuere og fremheve elementer du liker i hjemmet ditt. Lyssett interiør, bilder og dekor som du er ekstra glad i.

Nok og riktig lys
Regel nr. 1 er nok lys og det anbefales at hvert rom har minst 5-7 lyspunkter, avhengig av størrelse på rommet. I tillegg er det anbefalt å velge ulike lamper til ulike formål. Lampene skal oppfylle behov og funksjonen er dermed viktig å tenke på i behovsanalysen. Vi skiller gjerne mellom flere typer belysning:

Generell belysning: Allmennbelysning er det første trinnet når du planlegger lyssettingen av et rom. Dette er lyskilder som lyser opp hele rommet og legger grunnlag for annen type belysning. Her brukes som oftest taklamper og downlights, men også gjerne i kombinasjon med vegglamper.

Funksjonsbelysning: Det er viktig å se godt når man leser, jobber eller lager mat. Arbeidslys er viktig for å utføre en bestemt oppgave og opprettholde konsentrasjonen. Bordlamper, vegglamper og pendellamper brukes ofte for funksjonsbelysning.

Stemningsbelysning: Belysning er også viktig for atmosfæren i hjemmet og fungerer som en del av interiøret. Lyset skal gi stemning og personlighet til rommet. Dimbare lamper er perfekt for å gi et beroligende lys som gjør rommet til et hyggelig sted å være.


Hvor skal jeg plassere lampene?

Plassering
Tenk på hvor du oppholder deg i rommet ved plassering av lyspunktene. Har du en taklampe på hjemmekontoret som er plassert bak arbeidsplassen, vil lyset kaste skygge foran deg. Da trenger du belysning også på bordet, for eksempel en bordlampe med konsentrert lys ned på arbeidsplassen.

Velfungerende belysning
Belysningen bidrar til å oppfatte rommet større enn det er, og plassering av lampene er derfor viktig for en velfungerende belysning. Ta alltid utgangspunkt i takhøyden og formen på rommet du skal belyse. Hvilken høyde man henger lampene i vil ha noe å si for hvordan belysningen oppleves. Lyset skal ikke blende de som sitter ved et spisebord, eller ta utsikten fra personen overfor deg. Det er vanlig å henge lamper med en avstand på 50-60 cm fra bordplaten.

Avstand fra svingradiusen til dører er viktig å ta hensyn til ved plassering av belysning i en gang. Er gangen smal vil lyssetting av veggene gjøre at rommet oppleves som mindre trangt.

Nivåforskjeller i lyssettingen
Skap nivåforskjeller i lyssettingen ved å plassere lamper på ulike nivåer i rommet, slik at ikke alle lyspunkter i rommet er lineære. Lamper som kan plasseres høyt er gjerne taklamper, spotskinner og pendler. I midten kan du plassere gulvlamper og bordlamper på høye kommoder. Belysning lavt i rommet kan være lamper på lav fot, bordlamper på stuebord eller lave gulvlamper.

Ulike typer lamper

Gulvlampen
En gulvlampe trenger ikke bare å være det tradisjonelle leselyset. Se gjerne på lampen som et eget møbel i rommet når du innreder. Velg en variant som gir lys til hele rommet - veldig fint i stuen om du ikke har annen takbelysning. For en bedre romopplevelse vil det være gunstig med lys i hjørnene, for å gi en følelse av et firkantet og ikke ovalt rom.

TMM er muligens den mest anerkjente lampen designet av den banebrytende mesteren Miguel Milá. Lampen har en kombinasjon av funksjonalitet og fantastisk design med rene og enkle linjer. TMM står stabilt med sin brede fot av eik, formet som et kryss. Skjermen kan justeres, noe som er meget praktisk hvis du ønsker å flytte den opp og ned etter ulike behov. Lampen finnes utstilt på Bolina. 

Bordlampen
Bordlampen fungerer som et dekorelement og passer inn i alle hjemmets rom. Den kan fungere som en funksjonell leselampe ved arbeidsbordet, eller som en del av interiøret i en hylle. Flere bordlamper har skulpturelle og særegne lampeføtter som skaper et blikkfang i interiøret.

En tidløs og minimalistisk lampe finner du i Audo sin lampe designet av Jonas Wagell. Den ovale kuppelen bidrar til et mykt lys som passer like godt på et bord, som i en bokhylle eller en vinduskarm. JWDA-lampen har vært en Bolina-favoritt i mange år!

Vegglampen
En vegglampe kan passe i en trapp, over kjøkkenbenken, på hver side av sengen eller i en gang. Velger du en vegglampe med en lang arm, passer den perfekt over sofaen som leselys, eller over en bred kjøkkenbenk. Tenk over hvordan lampen lyser: enten utover i rommet, opp i taket eller ned som en spot. Vegglampen skaper lys og atmosfære, og gjør at rommet virker større.

Taklampen
En pendel kan variere i både bruksområde og blikkfang, med store variasjoner i utseende og lyseffekt. Har du et ønske om en lampe som skal konsentrere seg nedover, eller kanskje to ved siden av hverandre, kan det fungere perfekt over et spisebord. Bruk gjerne en taklampe med skjerm hvis du ønsker at lyset går ut i hele rommet, men pass på at du ikke blir blendet. En takpendel kan passe fint over sofabordet, i et hjørne, på soverommet eller i en trappeoppgang som et dekorasjonselement.

Taklampen Tense fra New Works ser ut som en myk sky hengende fra taket ditt. Skjermen er laget av resirkulert tyvek, som er et mykt og holdbart materiale. Lampen er revolusjonerende moderne, men passer fortsatt i alle hjem med sin enkelhet.

Portable lamper
Portable lamper er noe av det mest geniale! Lad opp og plasser rundt der du måtte ønske. Lampene kan tas med rundt i huset, på uteplassen eller på hytta. Plasser en lampe der du ønsker litt ekstra belysning. Vi synes det er koselig å bruke disse lampene ute om kvelden etter mørkets frembrudd, for en lun og hyggelig stemning.

Har du funnet drømmelampen, men mangler strømuttak, er de portable lampene ekstra fine. Mange av våre merkevarer har laget mindre utgaver av sine bestselgere, med oppladbart batteri.

Les mer her: Geniale lamper

 

Hvilken lyspære skal man velge?

Riktig lyspære er viktig for at du skal bli fornøyd med belysningen. Har du kontroll på begrepene, vil valg av lyspærer gå som en lek.

  • Lumen (lm) angir hvor mye lys en pære utstråler, altså lysstyrken til pæren. Jo høyere lumen, desto kraftigere er lyst.
  • Kelvin (K) er betegnelsen på fargetemperaturen, og sier noe om hvor kald eller varm fargen på lyset er. Lav kelvin gir varmere lys, og tilsvarende vil høyere kelvin gi et kaldere lys.
  • Watt (W) handler om strømforbruket og sier noe om hvor mye energi en lyspære bruker.

KJØP BELYSNING HER