Interiørguide til hytta på fjellet

Hytta - kanskje det beste stedet for rekreasjon, avslapping og hygge med familie og venner. Her skal det være lunt og et godt sted å være. Akkurat dette har Bolina-Hanne og mannen Per skapt i den sjarmerende fjellhytta på Kvitfjell, som byr på en spennende blanding av teksturer og materialer, i kombinasjon med unike og plassbygde løsninger. La deg inspirere av hvordan Bolina-Hanne har innredet sin hytta på fjellet.

Gjenbruk av materialer og dører

Per og Hanne var egentlig på jakt etter en gammel, laftet hytte. Men med ønske om store åpne rom med plass til familien, ble løsningen å tegne hytta selv - slik at de kunne få akkurat den stilen de ønsket. For å fullføre ønsket om en gammel og sjelfull hytte, ble løsningen å benytte seg av gjenbruksmaterialer og eldre dører som er implementert i hytta. Dørene ble skaffet gjennom en annonse i lokalavisen, Gudbransdølen Dagningen. Per og Hanne tok turen gjennom Gudbrandsdalen og samlet 10 skakke dører, alle med ulike mål.

Gjenbruksmaterialer kan også brukes på vegger. På den ene langveggen i hytta, er det brukt gamle forskalingsbord fra eldre stillas. Veggen har en grålig farge som tilfører sjel til hytta.

Et rustikt kjøkken

Det er ikke lett å gjennomskue at kjøkkeninnredningen på hytta er fra Ikea! Frontene er byttet ut med eldre skapdører, hentet hos en bonde i Gudbrandsdalen som skulle rive låven sin. Gjenbruk på sitt beste og et skikkelig IKEA-hack der altså!

Kjøkkeninnredningen kompletteres av åpne hyller som gjør det enkelt å forsyne seg med glass, kopper og servise. Fremhev fjøler og skjærebrett på benken, eller heng dem opp på en krok på veggen.

Hvitevarer med finish i stål står i kontrast til det ellers rustikke kjøkkenet. Sammen med benkeplaten i betong, bidrar dette til å gi kjøkkenet sjel og et innbydende uttrykk.

Flisene på gulvet er hentet fra Frankrike. «Jeg elsker disse flisene, som vi har hentet fra Frankrike. Alt trenger ikke være så planlagt og riktig. Interiøret og innredningen blir mer spennende om du blander litt av hvert. Alt trenger ikke være perfekt!

Hanne

Åpen løsning

Hanne og Per ønsket seg en åpen løsning, slik at man alltid kan være til stede med venner og familie. Med et stort og åpent oppholdsrom er det fint å dele inn i soner, slik at rommet kan brukes på flere ulike måter etter behov. Mellom kjøkken og stue har Hanne en liten plass som brukes til lesing, kaffepause og til å nyte et glass vin. Skal du lage en lignende sone selv, velg komfortable stoler som er gode å sitte i over lengre tid. Velg gjerne møbler med et moderne preg som står i kontrast til det gamle for å stramme det opp litt.


Gjør sonen spennende og mer personlig med et blikkfang av en bildevegg bestående av rare, odde ting. Ta vare på ting som har historie og sjel, slik at minnene kan vare lengre. På Hannes vegg finner vi startnummer fra skirenn (som svigermoren hennes har laget), små dikt, lenker med kongler og broderier fra barnas mange kreative verksteder. Små skatter fra lokale loppemarked og fra markeder i Frankrike.

En stue som huser mange gjester

Sofakroken skal invitere til avslapping og ro, men også være et hyggelig sted å nyte kaffe og småretter når gjestene er på besøk. Finner du ingen sofa som passer helt perfekt til din stue, kan du enkelt snekre et møbel på mål som passer rommet. Hanne har valgt en daybed-variant med ekstra dybde som er snekret selv med bruk av solide materialer. Bruk madrasser som sitteputer og sy trekk av for eksempel sengetepper i lin. Hør Hanne forklare her:

Husk gode og store puter for god støtte i ryggen, gjerne i størrelsen 60x60 cm eller 70x90 cm. Velg putetrekk i lik farge på ryggputene, og krydre ellers med puter i ulike fargetoner, mønstre og materialer.


Mange lurer på hvilken størrelse de skal velge på gulvteppe for å ramme inn en sone. Her kan man velge størrelse etter hva slags ønske man har. Vil du ramme inn både sofa og sofabord, kan du gå for et teppe som er 2x3 meter. Ønsker du kun gulvteppe under sofabordet, kan du gå for et som er noe mindre.

Lag et eget stilleben

Lag et stilleben på peishyllen av gjenstander i forskjellige høyder. Bruk kvister og kongler fra naturen sammen med levende lys, telysholdere og store krukker. Fell et lite tre ute, som du bruker til å pynte opp med inne. Spesielt koselig nå om høsten å ta med naturen inn. Plasser tingene sammen i en klynge, og la det være igjen litt luft på siden av peishyllen.

En koselig spiseplass

Spiseområdet er Hanne og familiens favorittområde som brukes aller mest. Her spises det både middager og spilles kort. Og etterhvert som våre vaner har endret seg de siste årene, bruker man også denne plassen til kontor og arbeid. Da er det viktig med belysning som fungerer både til arbeid på dagen, og til hyggelige middager på kvelden. Tenk flerbruksbelysning når du skal belyse hytta og velg belysning som er tilpasset dine behov.

Bordet er laget av en solid og robust bordplate. Forskjellige stoler er med på å skape en mer uhøytidelig stemning. Bruk saueskinn og myke tekstiler, som skaper en litt trolsk stemning og fullfører den lune og myke følelsen.

En gang med praktiske løsninger

Bygg skap selv som er spesialtilpasset til rommets høyde. Her har Hanne brukt jernvitrol på nye planker for å få gråskjæret som passer fargepaletten i resten av hytta. Fine håndtak kompletterer den rustikke følelsen.

Vi elsker veggtepper og bruker ikke kun bilder på veggen, men også tekstiler som gir den lune følelsen. Bruk gjerne noe du har arvet, eller kanskje til og med laget selv.

På badet

Innred med kurver på badet. Ikke bare er kurver dekorativt, men også praktisk slik at alle i familien kan ha sine toalettsaker i sin egen kurv.

På soverommet

Bruk rullegardiner i bambus som filtrerer lyset. Et tips er å bruke en lystett variant bak om du ønsker det helt mørkt.

En god natts søvn, starter med deilig sengetøy og store, gode puter. Bruk puter som er 60 x 60 cm eller hotellputer på 70 x 90 cm. Ikke lås deg til farger, alt trenger ikke matche helt. Bland ulike teksturer og materialer, og lek deg med ulike fargepaletter som du liker.